Välipostaus, Tommin tarina eli kun lihavuusleikatulle määrätään vääriä lääkkeitä 12.5.2018

Välipostaus

vastaan tuli Facebookissa suljetussa Lihavuusleikattujen ryhmässä tämä kertomus, jonka haluan ehdottomasti jakaa. Kaikki lihavuusleikatut eivät ole jäseninä tai aktiivisia sosiaalisessa mediassa erilaisilla palstoilla ja ryhmissä. Sen takia pyysin Tommilta lupaa kirjoittaa asiasta blogissani, jotta tärkeää tietoa lihavuusleikatuille vaarallisista lääkkeistä saadaan mahdollisimman monen lihavuusleikatun tietoisuuteen.  Meikäläisten on hyvä muistaa, että pitäisimme itse huolta, jottei kukaan määrää meille lääkettä, joka ei lihavuusleikatulle sovi. Kuten Tommin kertomuksesta käy ilmi, Lilessäkin herättiin ottamaan vahvasti kantaa tähän tapaukseen: Tommille olisi väärien lääkkeiden johdosta voinut syntyä hengenvaarallinen tilanne. Eli mistään pikkuasiasta ei ole kysymys.
Olen jo aiemmin ottanut kantaa siihen, kuinka eri tavalla lihavuusleikattuja hoidetaan eri sairaanhoitopiireissä. Asenteet ja suhtautuminen myös vaihtelevat alueittain ja eri hoitohenkilökunnan keskuudessa. Käypä hoito suosituksia tulkitaan laveasti, joskus jopa mielivaltaisesti, valitettavan usein myös välinpitämättömästi ja nöyryyttävästi. On aivan sattuman kauppaa (tietysti riippuen siitä, missäpäin Suomea sattuu asumaan), mihin yksikköön hoitoon joutuu ja sen mukaisesti hoidon taso ja käytänteet vaihtelevat laidasta laitaan. Alkaen jo siitä, mitkä vaatimukset enettämisen ja kilojen pudottamisen suhteen ennen leikkausta ovat missäkin hoitopiirissä.

Mutta asiaan.


Tässä Tommin kirjoitus, olkaapa hyvä ;D


Hei. Ajattelin kirjoittaa tämän tiedoksi Teillekin, koska kyseessä on käsitykseni mukaan todella vaarallinen asia.
Olin lihavuusleikkauksessa (vatsalaukun ohitus) maanantaina 7.5.2018
Leikkaus suoritettiin Kanta-Hämeen Keskussairaalassa ja itse leikkaus meni hyvin. Kotiuduin tiistaina 8.5.2018
Olin osastolla 5A. Tiistaina aamupäivällä minua kävi katsomassa lääkäri joka kävi läpi kotiutukseen liittyvät asiat. Lääkkeistä keskusteltaessa mainitsin useaan otteeseen että en voi syödä Tramalia, koska se aiheuttaa minulle verenvuotoa nenästä. Ainoa vastaava vahva kipulääke joka minulle sopii on Panacod.
Lähtiessäni sain infon että reseptit toimitetaan sähköisesti apteekkiin, homma ok ja himaan odottamaan.
Järkytys oli suuri siinä vaiheessa kun omakanta palvelusta huomasin että minulle oli kirjoitettu kipulääkkeeksi Burana 600:sta. Tämähän on ehdottomasti kiellettyjen lääkkeiden listalla.
Soitin välittömästi osastolle ja siellä hoitaja "kauhisteli" asiaa ja sanoi että Buranaa ei saa missään tapauksessa syödä. Lupasi laittaa asiasta ja reseptin vaihtamisesta viestin lääkärille.
Eilen soitin uudelleen osastolle koska lääkäri oli korjannut reseptin mutta oli määrännyt Tramalia, jonka sopimattomuudesta olin kertonut hänelle useaan otteseen. Kolmannella kerralla resepti on nyt kirjoitettu oikeaksi.
Soitin eilen KHKS Potilasasiamiehelle, joka kertomansa mukaan oli jokseenkin järkyttynyt kuulemastaan. Sanoi laittavansa asiasta välittömästi jonkin "akuutin vaaratiedotteen. Mahdollisesti myös kirjallisen huomautuksen tuolle lääkkeen määränneelle lääkärille.
Kirjoitin asiasta viestin myös LILE ry:lle ja he vastasivat erittäin kiitettävällä tavalla:
*
Hei Tommi,
Kiitos kun jaat tämän tiedon meille. Me LILEssä tiedämme, että hoitokäytännöt ovat todella kirjavia eri puolella Suomea. Hyvin yleistä on, että näitä Burana lääkityksiä tulee eteen perusterveydenhuollossa kun seuranta erikoissairaanhoidossa on päättynyt.
Me kaikki tiedämme, että Burana sekä kaikki tulehduskipulääkkeet ovat kiellettyjä lihavuusleikatuille. Ja varsinkin ohitusleikkauksen läpikäyneille tulehduskipulääke on todella vaarallinen. Hyvä, että olit tietoinen asiasta ja osasit heti vaatia oikaisua virheellisesti kirjoitettuun reseptiin.
Huolestuttavinta tässä on se, että kuinka moni leikattu on mahdollisesti kotiutunut Burana-reseptin kanssa ja syö sitä kipuun luottaen, että on saanut oikean lääkityksen sairaalasta kotiuduttuaan.
Me LILEssä ajamme sitä, että lihavuusleikattujen hoitoprosessin tulee olla yhtenäinen ja tasa-arvoinen riippumatta siitä, missä päin Suomea asuu. Yhtenäinen hoitoprosessi edesauttaisi sitä, että tällaiset Burana-tapaukset saataisiin karsittua perusterveydenhuollosta. Erikoissairaanhoidossa niitä ei pitäisi olla ollenkaan, eikä varsinkaan lihavuusleikkauspotilaan kotiutuvaiheessa.
*
Olkaa siis jatkossa erittäin tarkkoja siitä että mitä lääkkeitä Teille määrätään ja muistakaa AINA mainita että Teille on suoritettu lihavuusleikkaus.
LILE ry:n sivuilta löytyy lista kielletyistä lääkkeistä.
Tätä episodia lukuunottamatta henkilökunnan toiminta saa multa lähes täydet pisteet. Varsinkin leikkaussalin henkilökunta.
Pitäkää itsestänne huolta ja muistakaa olla ylpeitä itsestänne. Tää juttu mitä me ryhmäläiset käydään läpi, on vaativampi ja suurempi asia kuin mitä moni ulkopuolinen edes voi kuvitella.
Tommi
//LISÄYS TEKSTIIN 11.05.2018
Sain juuri soiton potilasasiamieheltä, joka kertoi että hän on käynyt asiaa läpi sairaalan potilasturvallisuudesta vastaavien henkilöiden kanssa ja kyseessä on todella vaarallinen tilanne.
LILE ry:n sivuilla oleva lista kielletyistä lääkkeistä pitää paikkansa.
Tulehduskipulääkkeiden käyttökielto koskee kaikkia lihavuusleikkauspotilaita, tämän asian suhteen ei ole yksilöllisiä suosituksia.
Asiasta on tehty vaaratiedote ilmoitus KHKS:n sisälle ja seuraavaksi odotellaan lääkärin vastausta. Potilasasiamies sekä tuo toinen "instanssi" vaativat lääkäriltä kirjallisen vastauksen asiaan. Toimittavat vastauksen myös minulle.
Vastauksen jälkeen miettivät myös jatkotoimenpiteitä.
Lisäksi haluavat selvityksen siihen että miksi potilasta ei ole kuunneltu kun olen kertonut että Tramal ei minulle sovi.
Vaikuttaa kuulemma välinpitämättömyydeltä sekä huolimattomuudelta.



Kommentit