8. luku Moniongelmainen

43 päivää leikkaukseen

Kuusi viikkoa vielä (enää!) armonaikaa syödä vanhaan tapaan! Nyt olisi aika ryhtyä enetykselle (erittäin niukkaenerginen ruokavalio), mutta minä saan hieman helpotusta, sillä sappi ei tykkää hyvää, jos ryhdyn mehukeittodieetille.

Ei se sappi ole hyvillään siitäkään, jos vetelen rasvaisia, isoja aterioita. Tämän sain tuta viime talven aikana, jolloin jouduin muutaman kerran menemään päivystykseen sappikohtausten takia. Tai tuolloin ei ollut vielä tietoa, mistä kipukohtaukset johtuivat. Mutta kun ylävatsan ultra otettiin, löytyivät sappikivet. Samalla myös ultrattiin alavatsa ja sieltäpä löytyikin sitten lähes litran vetoinen kiinnikekysta, munasarjastani. Nämä kystat ovat sikäli tuttuja, että toistakymmentä vuotta sitten isohko munasarjakysta poistettiin laparoskopisesti munasarjastani, samalta puolelta, missä tämä uusi kysta majailee.

Hieman huolettaa, miten vatsalaukunohitusleikkauksestani selviän, sillä samalla poistetaan myös tuo kiukutteleva sappirakko. Mutta lisäksi kirurgin tulisi varoa isoa kystaani, joka lymyilee pikkulantiossani sillä puolella, johon leikkauksessa sijoitetaan leikkausportit ja instrumentit by passia varten. Lisäksi huolta aiheuttaa vatsa-alueeni kiinnikkeisyys, sillä käytyäni kystakontrollissa gynekologi ilmoitti, ettei hän ainakaan ole valmis kystan poistoon juuri sen takia, kun ”työmaa” on niin kiinnikkeinen.  Ja tietysti samaan hengenvetoon hänen oli pakko mainita sairaalloisesta obesiteetistani, joka myös asettaa omat riskinsä kystan leikkaamiselle.


Joten huolen aiheita riittää, eikä ihme, jos pohdinnat valvottavat öiseen aikaan. Jos otan leikkaukseen puhtaasti kliinisen lähestymistavan, miellän itseni tavallaan joksikin toiseksi henkilöksi, asiaa on paljon helpompi käsitellä. Ajattelen olevani ihmiskoe, sisälläni käydään robottikäsin muuttamassa koko ruuansulatussysteemini uudenlaiseksi. Samalla poistetaan sappirakko kivineen kiusaa aiheuttamasta. Silloin ei ihan niin kovasti ahdista. Mutta jos ajatukset karkaavat lähestyvään leikkaukseen ja siihen sisältyviin riskeihin, niin kyllä nousee kylmä hiki pintaan.Kommentit