Välipostaus: Arstila pyörremyrskyn silmässä

Vaiko sittenkin myrsky vesilasissa?
Tällä viikolla Pirkko Arstila sai aikaan sähköisen taifuunin julkaistessaan (lehden toimesta ensin anteeksipyydetty, sittemmin poistettu) kirjoituksen otsikolla Vihjailevat helmat ET-lehden nettikolumnissaan.

Maikkarin entinen uutisankkuri ja monessa somekirjoituksessa mediavaikuttajaksi tituleerattu Arstila oli torstaina 9.11 Huomenta Suomen aamu TV:ssä keskustelemassa aiheuttamastaan ”pyllyverkkarit-kohusta”. Arstila ei kirjoitustaan anteeksi pyydellyt vaan perusteli näkemyksiään siitä, miksi arkipukeutuminen ei nykyään ole miellyttävää katsottavaa. Pyllyhousut – tyylinen pukeutuminen on kuin anatominen näyttely; kummut, kumpareet ja salaiset solat saavat vapaasti näkyä. Osansa saivat myös miesten roikkuvat farkut, joista karvainen pyllyrako loistaa. Aivan kuten alkuperäisessä jutussa arvioitu muhkeatakapuolinen tyttölapsi, joka epäonnisesti oli osunut Arstilan eteen kassajonossa ja tahattomasti kirvoittanut toimittajan mielikuvituksen laukkaan, Arstila paitsi kummasteli kolumnissaan tytön rumaa pukeutumista, innostui myös kuvittelemaan neidon värikkääseen mekkoon, joka pukisi tätä paremmin ja jossa neitokainen myös voisi näyttää hoikemmalta.

Tästäkös some kuohahti ja soppa oli valmis. Lainaan muutaman osuvan kommentin puolesta ja vastaan   

”Lohduttaudun tällaisissa tapauksissa sillä, että onneksi me olemme sitä sukupolvea, joka todellakin tietää paremmin. Että bodyshaming on kiusaamista ja että naisten ei todellakaan tarvitse pukeutua miehiä varten. Olemme sitä naissukupolvea, jonka ei pidä tehdä kaikkeaan päästäkseen jonkun vaimoksi ja joka voi itse päättää, miten pukeutuu ja miltä näyttää. Onneksi me olemme uusi sukupolvi ja voimme vaikuttaa siihen, että kaikenlainen kehonegatiivinen ja sovinistinen kuona häviää maapallolta edellisten sukupolvien myötä.”

Ja Justus vastaa:
”No onhan se aika naurettavan näköistä kun nuoret ja ei vähemmän nuoretkin naiset on perse verkkareissa tai legginsseissä kadulla kävelemässä muina miehinä...Miettikää mitä nämä tiukat pökät saa aikaan? no ainakin pervojen miehien lähestymisiä sekä vihjaliluja enempi tai vähempi!!
Naurettava muoti tuollainen alushoususillaan pillu kameli törröttäen tyyli, joten vähän jotain järkee tähän maailmaan ja vastuuta myös alaikäisten vanhemmilta voisi toivoa, ettei nyt ihan sellaisia perseen paljastus trikoita julkisesti päälle annettaisi laitella!
Tyhmä muoti johon toivoisi tulevan jo stoppi!
Siitähän se haloo nousisi enempi jos joku transseksuaali pukeutuisi samalla lailla kuin nämä heruttelija naisen alut joten miksi tästä ei tehdä oikeesti loppua?”

Mietin itsekseni Aamu TV:tä katsoessani, että haluanko oikeasti panna oman lusikkani tähän somesoppaan? Nimittäin sen verran kuumana porukka käy kaikilla mahdollisilla keskustelupalstoilla Vauva.fi:stä Kaksplussaan (mitä tahansa googlaatkin, vastaus kysymykseen löytyy jommastakummasta tietopankista). Arstilan jutusta on jopa vedetty yhtäläisyysmerkit surullisenkuuluisaan MeToo-kampanjaan, jossa siis on kyse naisten seksuaalisesta häirinnästä. Ja kun feministit nousevat barrikadeille, olisi järkevää pysyä poissa, mahdollisimman kaukana tulilinjalta! Ehkä siis itseltäni osoitus itsesuojeluvaiston puuttumisesta tai äärimmäisestä typeryydestä kirjoittaa asiasta Arstilan pointtia ymmärtäen. Pujotanko tieten tahtoen silmukan omaan kaulaani?

Sinun kehosi ei ole muita varten, eikä sen tehtävä ole miellyttää ketään. Näinhän se on, eikä siitä poikkipuolista sanaa. Mutta kuten Arstilakin totesi Huomenta Suomessa, epäsopiva pukeutuminen voi estää työuran. Jokainen saa pukeutua miten haluaa, muista välittämättä, paitsi muut kuin opiskelijat, taiteilijat ja eläkeläiset. Nimittäin työpaikoilla odotetaan asiallista pukeutumista. Se asia ei ole vuosikymmenten saatossa muuttunut miksikään. Eikä kyse ole siitä, että naisten pitäisi miestä miellyttääkseen olla aina, 24/7, tiptop. Kyse on yksinkertaisesti huomaavaisuudesta itseä ja muita kohtaan.
Käsi sydämelle: oletko joskus taivastellut mielessäsi, miksi joku kadunkulkija on ahtanut itsensä liian pieneen garderobiin? Sillä harvemminhan sitä kiinnittää huomiota tiukoissa legginsseissä ja korkeissa koroissa astelevaan tyyppiin, jonka muodot eivät pursua joka raosta epäesteettisesti näkyville.  

Eikä se kamelinvarvas näytä kauniilta hoikallakaan. On täysin inhimillistä huomioida ulkonäöllisesti poikkeava, vaikka olisi hyvin kasvatettu ja korrekti.  Ei mieltään voi estää toimimasta eikä kaikissa tilanteissa voi sulkea silmiään. En usko, että Arstila halusi blogissaan olla ilkeä vaan herättää keskustelua. Ja sen hän totisesti sai aikaan. Suuri osa jutusta poikineista kritiikeistä on joko tahallaan tai tahattomasti ymmärretty väärin ja asian ydin on kadotettu somevihan suohon. Niin tyypillistä tämän ajan keskustelukulttuurille. Jos sitä nyt siksi edes tohtii nimittää!

Voin tunnustaa, että lähes päivittäin näen vaikeasti ylipainoisia, joille tekisi mieli sanoa, että mene lihavuusleikkaukseen ja pelasta itsesi. Erityisesti tuntuu pahalta, kun kyse on nuoresta, jonka elämä on vasta alussa. Ja jonka elämänlaatu paranisi sata prosenttia leikkauksen avulla. Olenko siis ilkeä ja paha ihminen, että ajattelen näin? Ja tätä ei pidä ymmärtää väärin. En ole patistamassa jokaista ylipainoista leikkuriin. Puhuessani vaikeasta ylipainosta, tarkoitan aina sairaalloista lihavuutta
Aamu Tv:ssä Arstilan haastattelussa ei edes uskallettu ottaa lihavuusteemaa esille vaikka se juttuun olennaisesti liittyikin. En yhtään ihmettele. Somesoppa on jo näilläkin aineksilla paisunut ja kuohunut yli äyräiden! 

Kommentit