31. luku Lihavuuden hoito


Jos mielii hoitoa ylipaino-ongelmaansa, se ei onnistu julkisen terveydenhoidon kautta


Tästä on useita havaintoja, mielipidekirjoituksia jne.
Liikalihavuudesta kärsivät eivät apulaisprofessori Kirsi Pietiläisen mukaan saa terveyskeskuksista tarvitsemaansa apua.
Julkaistu: 28.4.2016 19:37

HUOLIMATTA siitä, että lihavuus on Suomessa merkittävä kansanterveyttä rapauttava ongelma, sen hoito on lähes retuperällä, katsoo Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.
Pietiläisen mukaan lihavuuteen ei puututa tarpeeksi napakasti perusterveydenhuollossa eli kuntien terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa. Niinpä liikapainosta kärsiviä ei myöskään ohjaudu erikoissairaanhoitoon esimerkiksi lihavuusleikkauksiin.
Lihavuusleikkauksessa potilaalle tehdään joko mahalaukun kavennus tai ohitus. Leikkaukseen turvaudutaan, kun ylipainoa ei muilla keinoin onnistuta vähentämään.
”Ennen erikoissairaanhoidossa tehtävää leikkausta tarvitaan lihavuuden perushoitoa, jota ei tällä hetkellä perusterveydenhuollossa tarjota riittävästi asenne- ja resurssisyistä”, Pietiläinen sanoo.
PIETILÄISEN mukaan monessa kunnassa terveyskeskuksella ei ole tarjota ylipainoiselle potilaalle minkäänlaista hoitoa.
”Lihavuuden vaikutuksista terveyteen puhutaan kyllä paljon, mutta nyt sen hoito näyttää menneen takapakkia.”
Pietiläisen mukaan lihavuudesta kärsivän on vaikea löytää minkäänlaista tahoa, joka voisi auttaa häntä painon pudottamisessa.
PIETILÄISEN mukaan ongelmana on se, että lihavuuden hoitoon on tarjolla äärimmäisen vähän apua: lukuisista terveyskeskuksista puuttuvat esimerkiksi painonhallintaryhmät. Vasta kun paino-ongelma etenee todella vaikeaksi, ihminen lähetetään erikoissairaanhoitoon.
”Monet potilaat kokevat loukkaavaksi sen, että lääkäri huomauttaa ylipainosta, mutta ei pysty antamaan apua ongelman ratkaisemiseen. Ikään kuin tokaisu siitä, että potilas on lihava, auttaisi ketään. ”
Lihavuuden hoito ei ole niin yksinkertaista kuin antibioottikuurin määrääminen, Pietiläinen huomauttaa. Hoito vaatisi esimerkiksi yksilöllistä, lihavuuteen perehtyneen hoitajan vastaanottoa tai moniammatillista tiimiä, jossa asiaa ymmärretään.
Lääkäreillä olisi Pietiläisen mukaan tahtoa auttaa, mutta järjestelmä ei taivu siihen.
”Laihduttaminen on tosi vaikeaa. Se ei kannusta ja tuo lisää tietoa, jos potilas lähetetään kotiin ohjeistuksella, että syö vähemmän ja liiku enemmän.”

Suomi jäljessä lihavuusleikkauksissa, myös asenteissa korjattavaa: "On asennetta, että läski on syönyt itsensä lihavaksi, miksi leikata julkisin varoin"
Mielipide HS

Julkaistu: 1.5.2016 2:00 , Päivitetty: 1.5.2016 8:13

NIMIMERKKI MISTÄ TUKEA (mielipidekirjoitus julkaistiin poikkeuksellisesti nimettömänä. Se kertoo siitä, miten syvälle juurtuneesta häpeästä on kysymys heillä, jotka taistelevat paino-ongelmiensa kanssa. Kukaan ei halua tulla esiin omalla nimellään saati naamallaan) haluaa kertoa kokemuksistaan liittyen juttuun (HS 29.4.) lihavuuden hoidosta. Hän kertoi (HS Mielipide 1.5.) kokemuksistaan Helsingin terveyskeskuksessa. Lääkäri oli toiminut mallikkaasti eli ottanut asiakkaan huolen vakavasti ja ohjannut hakeutumaan painonhallintaryhmään. Terveyskeskus organisaationa oli kuitenkin pettänyt: sillä ei ollut tarjota asiakkaan tarvitsemaa palvelua.
Näin asia eteni lääkärissä käynnin jälkeen:

”Varasinkin ajan terveydenhoitajalle, joka kuitenkin peruutti tapaamisajan sovitun päivän aamuna vedoten resurssipulaan, jonka toden­peräisyyttä en suinkaan epäile. Hän yritti ratkaista ongelmani lyhyen puhelinkeskustelun aikana ja tivasi minulta paino-ongelmani syytä. Valitettavasti ylipainosta kärsivien on vaikea vastata tyhjentävästi tähän kysymykseen. Ylipainon syyt ovat moninaiset ja yksilölliset. Ylipainon laittaminen ainoastaan itsekurin puutteen piikkiin on yksioikoista ja loukkaavaa.
Sain kuulla myös, kuinka kaikki riippuu itsestä ja motivaatiosta. Ettenkö tätä tietäisi, kuten tiedän paljon muutakin aiheesta. Keskustelun jälkeen tunsin itseni lähinnä luuseriksi.

Vaikka jokaisella on varmaankin vaaka kotona, lienee tutkittu tosiasia, että ammattilaisen tai vertaisryhmän tuella on erittäin suuri merkitys onnistuneessa painonpudotuksessa.”
Kommentit