42. luku Päivitys 5/2016 MTV lifestyle uutiset

Päivitys 5/2016 MTV lifestyle uutiset


Kahdeksannella kaudella Suurin pudottaja -ohjelmassa kisanneiden henkilöiden syyt nopeaan ohjelman jälkeiseen lihomiseen on todistettu kuusi vuotta kestäneessä tutkimuksessa.


Yhdysvalloissa sijaitseva Kansallinen diabetes, ruuansulatus-, ja munuaissairauksen instituutti on julkaissut Kevin Hallin johdolla tehdyn tutkimuksen ja tulokset ovat hyvin yksiselitteisiä.
New York Times julkaisi sivuillaan artikkelin tutkimuksesta, jossa saatiin varmaa näyttöä siitä, että nopea painonpudotus aiheuttaa häiriöitä sekä aineenvaihduntaan että leptiini-nimisen hormoonin tuotantoon elimistössä.
Kilpailijoita seurattiin kuuden vuoden ajan ja merkittävämmät löydöt koskivat heidän perusaineenvaihdunnassaan tapahtuneita muutoksia. Peräti kolmetoista kaikista neljästätoista kilpailijoista on lihonut ohjelman loppumisen jälkeen, ja neljällä vaaka näyttää enemmän kuin ohjelman kuvausten alussa.
Kilpailijat olivat huomattavan ylipainoisia ohjelman alussa, mutta heidän perusaineenvaihduntansa oli normaalilla tasolla. Käytännössä siis elimistö kulutti kaloreita normaalisti. Myös ruokahalua säätelevän leptiinihormonin tasot olivat kaikilla normaalit.
Järjettömät liikuntamäärät ja vähäiset kalorit sekoittavat elimistön pysyvästi
Salamapainonpudotus, jopa kahdeksantuntinen päivittäinen urheilu ja äärimmäisen vähillä kaloreilla oleminen jättivät jälkensä kilpailjoiden elimistön toimintaan. Nyt saadun tutkimustuloksen perusteella muutokset vaikuttaisivat olevan pysyviä. Elimistön tarve pyrkiä aikaisempaan, ylipainoiseen ns. normaalitilaan on vahva ja ilmiönä luonnollinen. 
Dieettien rajuus johti siihen, että myös kehon pyrkimys kasvattaa rasvamassaa takaisin on normaalia rajumpi. Leptiinitasot olivat ohjelman kuvausten jälkeen kaikilla erittäin matalat, osalla lähes nollassa.
Juuri leptiinillä, eli kylläisyyshormoonilla on merkittävä rooli elimistön rasva-aineenvaihdunnan kannalta. Alhainen leptiinitaso viestii hypotalamuksen kautta keskushermostolle varastorasvan määrästä, ja käskyttää ihmistä syömään enemmän sekä elimistöä panttamaan rasvan polttamisessa energian tuottamisessa.
– Jollei ruuanhimoa vastaan taistele kokoaikaisesti, paino tulee nousemaan alkuperäisiin lukemiin, tutkija Hall sanoo.

Minun mielestäni (ja se on myös todettu lukuisten tutkimusten kautta) ainoa keino pysyvään painonhallintaan sairaalloisesti lihavilla on lihavuusleikkaus. Ainakin kun kyse on niin vakavasta ongelmasta kuin erilaisten Extreme Weight Loss makeover- tyyppisten ohjelmien pudottajilla. Tai minulla.
Kun olin katsonut tuon edellä kertomani Suurin pudottaja -ohjelman, tajusin, että normaalitilanteessa, jos menossa olisi ollut jokin lukuisista laihdutuskuureistani, olisin jo moneen kertaan jättänyt leikin sikseen. Enkä olisi missään tapauksessa saanut 22 kiloa pudotettua kolmessa kuukaudessa, kuten nyt olen leikkauksen jälkeen saanut. Miten monta kertaa olisin jo ehtinyt syödä jotakin ihanaa yli tarpeen ja kulutuksen. Potenut huonoa omaatuntoa ja siitä se taas olisi lähtenyt. Holtiton ja hallitsematon ruokailukäyttäytyminen. Niin kamalalta kuin lihavuusleikkaus vielä muutama vuosi sitten korvissani kuulostikin, ymmärrän, että minun kaltaisilleni ei ole vaihtoehtoja. Minun suhteeni ruokaan ei ole normaali, ja jos olen asiaa jossain vaiheessa epäillyt, nyt viimeistään sen olen todennut. Ja hyväksynyt.            

Kommentit